Description
Zašto bi trebalo da jedete grašak? Ako konzumirate namirnice bogate vlaknima, osećaj sitosti će duže da potraje. Samo pola šoljice kuvanog graška sadrži otprilike 10 grama vlakana. Interesantno je da tokom kuvanja i nakon termičke obrade, vrednost vlakana ostaje ista. Grašak se sastoji od topljivih i netopljivih vlakana. Prva vrsta vlakana usporava probavu, što pruža osećaj sitosti, a druga sprečava zatvor. Manja količina topljivih vlakana može da spreči i nagli pad šećera u krvi ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću. Visok nivo lošeg holesterola u krvi dovodi do toga da se on zadržava u krvnim arterijama, što uzrokuje upale i nakupljanje plaka. Konzumiranje graška održaćete i kontrolisati nivo šećera u krvi. Ishrana, koja je bogata graškom, dobra je za vaše srce. Stručnjaci su potražili vezu između unosa vlakana u organizam sa nastankom srčanih oboljenja i zaključili su da konzumacija otprilike 7 grama vlakana na dan smanjuje šanse za razvoj spomenutih bolesti za čak 9 procenata. Grašak je odličan izvor kalijuma i magnezijuma, ključnih minerala za zdravlje srca.