Description
Najvažnije dejstvo karfiola je smanjenje rizika od pojave karcinoma. On ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata, a sadrži fitonutrijente. Upravo oni sprečavaju da se pojave štetni enzimi, koji stvaraju pojave koje su pogodne za aktiviranje raka. Ovo povrće deluje tako što aktivira pozitivno delovanje tih enzima i samim tim onemogućava dolazak kancerogenih supstanci. Karfiol igra veoma važnu ulogu kada su srčana oboljenja u pitanju. Sto grama ovog povrća sadrži 80 posto dnevne količine magnezijuma koji ljudsko telo treba da primi i to ga upravo i čini velikim čuvarom ljudskog srca. Karfiol je jako bogat i folnom kiselinom, koja mu takođe pomaže da utiče preventivno na kardiovaskularne bolesti. Druga lekovita osobina ovog povrća jeste njegov uticaj na reumatska oboljenja i bolove prouzrokovane njima. Takođe preventivno deluje ina multiplu sklerozu, kao i na njen dalji razvoj ukoliko bolest već postoji. Lekari tvrde da je povišen nivo homocisteina utiče još lošije nego povećan holesterol, što opet karfiolu daje prednost, jer on u velikoj meri pomaže pri reprodukciji homocisteina u krvi. Žene koje ulaze u menopauzu trebale bi da uvrste ovu namirnicu u svoj jelovnik svakodnevno, jer će u tom slučaju na njihov organizam delovati oplemenjujuće, a isto tako preporučljiv je i muškarcima koji imaju problema sa prostatom. Nutricionisti za skidanje viška kilograma takođe savetuju ovo povrće, je ima veoma male kalorične vrednosti. Karfiol sadrži najviše vode i baš iz tih razloga se i preporučuje u ove svrhe. Lepši i jači nokti i kosa pojaviće se jako brzo kao rezultat svakodnevnog uzimanja karfiola. On u sebi sadrži biotinom, koji ima veoma važnu ulogu u stvaranju osnovne keratinske supstance, i to ga upravo čini moćnim i na ovom polju. Ovaj sastojak takođe utiče i na obnavljanje površinskog sloja kože i čini je glatkom i elastičnom.