18000 Niš, R. Srbija, Čamurlijski put b.b.
+381 18 4 585 595
+381 18 4 580 777

Omega-3

Omega-3 ulje
Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja, sve je ništa.
Adekvatan unos Omega-3 nezasićenih masnih kiselina smatra se važnim faktorom u prevenciji nastanka i sprečavanja progresije raznih bolesti poput artritisa, nekih oblika karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, depresije.
Nažalost, današnja tipična zapadnjačka ishrana je siromašna Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama što sa sobom nosi i povećan zdravstveni rizik. Verovatno ste svi čuli priču o negativnim posledicama loše razmere između Omega-3 i Omega-6 u našoj ishrani. Većina nas znatno više unosi Omega-6, čak i do 20:1. To uopšte nije pametno.
Takođe Omega-3 nezasićene masne kiseline su veoma važne za zdravlje jer utiču na imunitet i fizičku spremnost.
Barem dvaput nedeljno trebalo bi jesti masnu ribu, u porcijama od 180 grama. Pošto je riba i važan izvor belančevina, esencijalnih aminokiselina i lako se vari, a sadrži i vitamine rastvorljive u mastima
(A, D i E, koji su i antioksidansi), i vitamine grupe B, kao i minerale – magnezijum, kalcijum, fluor i jod, kao i selen, koji je takođe antioksidans (što znači da čuva DNK i ćelijsku membranu od slobodnih radikala, pa time deluje antikancerogeno) eto razloga više da se riba (i ostali plodovi mora) češće nađu na trpezi.